Terrakottakrukor

Handgjorda krukor, kärl, urnor och andra terrakotta och stengodsprodukter

Frosttåliga Krukor och utemöbler – skötselråd och tips

Krukor ute och inne

Terrakotta är ett klimatsmart material som har en mycket lång historia, förmodligen 10.000 år i människans tjänst. Från början användes stora urnor och amforor som förvaring och transportkärl till spannmål, olivolja, vin etc. Så småningom upptäcktes de mycket fördelaktiga egenskaperna i att använda terrakottakrukor för odling och dekoration. Planteringskrukorna andas syre och släpper igenom fukt samt balanserar temperatursvängningar vilket gynnar växterna. En annan viktig aspekt är förstås design och estetik. Olika trender kommer och går men terrakottakrukor består. Krukorna, som ofta är uppskattade av finsmakaren, bidrar till en klassisk och exklusiv känsla och miljö som bl.a. är nyckeln till en medelhavsträdgård eller orangeri.

Klimatmarta Krukor

Vi har medvetet valt att helt och hållet fokusera på krukor i terrakotta då vi anser att terrakotta är överlägset miljösmart jämfört med andra vanliga material som komposit, plast, zink etc. Det faktum att terrakotta endast består av bränd ren lera gör att terrakottakrukor i grunden har en mycket hållbar mijöprofil. Vi väljer medvetet leverantörer som ej använder fossila bränslen utan endast  biobränslen som olivkärnor, ved och risskal till brännugnarna. Dessutom passar terrakotta mycket väl in i återvinningstänket.

Krukor utomhus – frosttåliga utekrukor inför vintern

Vi har mycket hög frosttålighet på våra krukor och kärl som gör att de även funkar ute på vintern. Problemet med frostsprängningar handlar om när vatten fryser till is som expanderar och konsekvenserna av detta. För att förstå vilka åtgärder man skall vidta så delar man lämpligen in problemet i två områden. Dels frysexpansion i en planteringskruka, fylld med blöt jord som bottenfryser, där stoppar inget material överhuvudtaget naturlagarna då de molekylära krafterna är enorma. Det andra problemet handlar om olika materials uppsugningsförmåga av vatten samt hållfasthet när det fryser på vintern – olika material skiljer sig då åt vad gäller frosttålighet för en tom, blöt kruka utomhus.

Grundåtgärden inför vintern för att minimera frostsprängning för din kruka utomhus med jord är att du reducerar och dränerar vattenmängden i dina planterings-krukor så långt det är möjligt utan att växten tar skada dvs genom täckning och dränering. Täckning åstadkommer du enklast genom att du placerar dina krukor utomhus under tak.

Finns ej takutsprång kan du också svepa om en plastfilm/bubbelfilm omkring krukan. Dränering åstadkommer du på flera sätt – t ex; väldränerad jord/sand/grus med lecakulor i dina utekrukor och att dina krukor utomhus står på ett torrt underlag av sten eller grus och gärna på tassar så att jorden och krukan inte förblir blöt. Isolering hjälper också till att förhindra frostsprängningar i utekrukor plus att den skyddar själva växtens rötter mot frostskador. Du kan isolera din planteringskruka t.ex. genom att den står på ett liggunderlag (icke sugande) samt att du sveper insidan och/eller utsidan på din utekruka med bubbelplast eller liggunderlag.

Risken för frostsprängningar under vintern i krukor utomhus från Cadabra Design är väldigt liten. Gradering av frosttåligheten för våra krukor utomhus kan göras efter de olika kvaliteterna på våra krukor. Det handlar dels om så hög bränningstemperatur som möjligt då godset sintrar ihop och blir tätare och mer hållfast (stengods) och sedan handlar det om lerans och hantverkets kvalitet. Som utgångspunkt kan man ha klassisk Italiensk terrakotta som bränns vid 980C. De exklusiva krukor vi importerar från Impruneta har ett världsrykte mycket pga den högkvalitativa leran, med högt järninnehåll, som finns i just det området omkring Florens och Impruneta. Tillverkarna i staden Impruneta lämnar certifikat för frosttålighet ned till -25-30C vilket gör dem mycket lämpliga som krukor utomhus året runt. De handdrejade terrakottakrukorna som vi importerar från Kreta bränns i en högre temperatur dvs 1080C. Kreta terrakottan är mycket hård och frosttålig och fungerar också väldigt bra som utekrukor året om i vårt klimat. Våra patinerade urnor och amforor bränns i omkring 1200C och är därför att betrakta som stengods med den allra bästa frostbeständigheten. Slutligen de krukor som finns under fliken höga terrakottakrukor chocolate är handgjorda i Mekong, Vietnam och brända omkring 980C liksom Italien. Chocolate och Licorice terrakottan får sin färg genom inblandning av Mangan i leran. Mangan är en analog till järn och förutom att den färgar terrakottan brun så smälter den ut och gör terrakottan hård och frosttålig. Den röda terrakottan från Mekong har en mer ordinär frostbeständighet varför det är extra viktigt här att hålla dem så torra som möjligt med de olika knep som vi har beskrivit.

Utseende och patina

Vill du att din blomkruka av terrakotta skall se ny och ren ut eller gammaldags och patinerad?

Vill du bibehålla det nya och rena så kan du skura av din blomkruka då och då med milt såpvatten. På en del terrakottakrukor förekommer vita salt och kalkutfällningar och det vill man kanske torka av. I vissa lägen kan man få algpåväxt på blomkrukor. Vill du inte ha algpåväxt på dina blomkrukor så finns det olika effektiva medel, oftast tensider, som man i förebyggande syfte kan spraya på krukorna så att inte algerna får fäste. Vi har testat ett medel som heter Tercol, som finns i handeln, och används mycket för stenläggningar o dyl. Detta har funkat bra tycker vi.

Uppskattar du charmen med terrakotta just för att den ändrar karaktär och patineras med tiden eftersom det är ett levande naturligt material så behöver du förstås inte göra så mycket mer än att bara njuta av din blomkruka. Du kommer att få uppleva en fascinerande process, ibland med algpåväxt, så att dina terrakottakrukor i vissa lägen kan bli tämligen gröna. Efter ett tag så brukar algkolonin övergå i ett mer ljust skikt. Ibland händer det med Asiatisk terrakotta att den på vissa ställen kan flagna och detta ger snabbare utveckling av patineringen. Patinering är inget enhetligt begrepp utan synnerligen individuellt beroende på att varje kruka är handtillverkad, med de variationer det innebär och att miljön där din blomkruka står placerad också varierar. Det är just precis detta som är själva grejen.

Om du vill påskynda patineringen för dina blomkrukor med ojämnheter och färgskiftningar kan man lägga på ett skikt med filmjölk/youghurt.

Krukor inomhus

Våra terrakottakrukor är också mycket lämpliga att använda inomhus. Oftast vill man ha just terrakottakrukor för att framhäva känslan av orangeri, vinterträdgård, medelhavsträdgård etc. Vanligt idag vid val av inomhuskrukor för offentlig miljö är att man använder täta plastkrukor, mycket drivet av bekvämlighet i hanteringen och en överdriven rädsla för vattenläckage. Vi tycker det är synd att detta i allt för många fall överskuggar fördelarna med terrakottakrukor inomhus som t.ex. känslan av ett exklusivt orangeri eller en varm medelhavsträdgård plus det faktum att terrakottan oftast är bäst för växterna.

Att blomkrukor inomhus av terrakotta andas/släpper igenom fukt är en stor fördel då ofta inomhusklimatet är för torrt, speciellt på vinterhalvåret. Vi tillhandahåller stora handdrejade vattentäta fat i terrakotta som matchar våra planteringskrukor. Dräneringshålet kan också enkelt täppas till med silvertape och silikon och då kan vi varmt rekommendera att du ställer dina inomhuskrukor på tassar i terrakotta – mycket snyggt!

Hantering av stora Krukor

Vi rekommenderar varmt att du skaffar dig en säckakärra/pirra för att enkelt förflytta större och tyngre krukor och urnor. Man får snabbt upp en vana i denna hantering och blir förbluffad av hur enkelt det faktiskt kan vara. Så låt inte rädslan för att hantera tyngre krukor bli ett hinder för att utveckla ditt intresse för större planteringskrukor. Det finns även speciella hjulsatser till säckakärran om man behöver rulla krukor i trappan.

Utemöbler

Alla trädgårdsmöbler behöver underhåll. Sol, regn, fukt, vind och föroreningar har en negativ påverkan på alla material som står ute. Vinterförvaring inomhus eller under tak förlänger alltid livslängden men många möbler klarar att stå kvar ute. Vatten, grönsåpa, mjuk trasa och gammal tandborste är dina bästa redskap! Och ju snabbare du avlägsnar fläckar från mat och dryck desto bättre resultat. Följ skötselråden och förläng livslängden på möblerna!

 

Cadabra Renaissance™

Kollektionen med våra handsmidda Italienska möbler är i massivt smide som är galvaniserat och pulverlackerat i hög temperatur för att klara vårt klimat. Gediget massivt stål i alla delar (ej stålrör) borgar för en hög kvalitet och minimalt underhåll. Vill man hålla sina möbler rena och fräscha är det bra med lite enklare underhåll.

Smidet

För att förhindra att smuts får fäste kan det vara bra direkt när möblerna är nya att med en mjuk trasa gå över smidet med ett mycket tunt skikt av väldoftande, naturlig bivax. Torka av ev. smuts vid behov med mjuk trasa, ljummet vatten och PH-neutral såpa – OBS! använd aldrig sura rengörningsmedel eller klorin! Klor, salt och syra är generellt metallens största fiender. Galvaniseringen skyddar mot rost, men en skada i galvaniseringen eller vatten som blir stående i konstruktionerna kan leda till viss ytrost som enkelt kan torkas av. Skulle det uppstår repor och ev. skador kan man (sandpappra ytan lätt och) måla/pensla på med lite hammarlack.

Bord och bordsskivor

Vi säljer många olika sorters bord;  mat-, lounge- och cafébord i en mängd olika material. Nedan ger vi en generell beskrivning av materialskötseln men fråga oss gärna så att du vet hur just DITT bord specifikt ska skötas på bästa sätt. Ytskikt i  t ex; stål 6mm och, olika stenskivor 20mm (carduso/lavasten, granit, marmor, kalksten, skiffer etc) rengöres helt enkelt med ljummet vatten och såpa. Härdat frostat glas (en sida) 12mm kan torkas av med vatten med lite diskmedel i  eller glasrengörningsmedel. Ett skyddande lager av bivax eller medel för t ex marmorunderhåll kan appliceras för att få en tåligare yta på stenskivorna.

 

Cadabra Teak Furniture™

Möblerna tillverkas av certifierad, gedigen teak från plantageodlingar. Teak är ett träslag som är extremt motståndskraftigt mot röta då det är mättat av olja och fett. Teak delas dessutom in i olika kvalitetsklasser A, B och C där A är kärnvirket av den allra högsta och utvalda kvaliten. Det är kvalitet A vi använder och den åldras med behag och får med åren en silvergrå patina. Om du bor i tätbebyggt område så innehåller luften mer luftföroreningar varför du sannolikt behöver såptvätta möblerna med ljummet vatten vid säsongsstarten – är de missfärgade kan du använda en skurborste. Vinterförbara gärna möblerna under tak, i garage eller uthus om du har möjlighet – men det är inte nödvändigt. Ute på landet där luften är renare kan de stå ute året om.

 

Adirondack stolar av Akacia

Adirondackstolen med tillhörande fotpall som tillverkas av plantageodlad akacia är också mycket rötbeständigt. Träet kan betraktas som underhållsfritt om än inte av samma kaliber som teak. Akacia är precis som teak ett hårt träslag –  stolarna åldras vackert och får en  silvergrå patina med åren. Texten ovan om huruvida du har möblerna i tättbebyggda områden kontra landsbygd gäller även här.

 

Marockanska Mosaikbord

Den handskurna mosaiken fäst i en cementskiva ger en levande och vackert skiftande yta. En järnring omger skivan och stativet är av ihåliga järnrör.Tvätta bordsskivan med vatten och såpa för att avlägsna fläckar från mat och dryck. Ta in bordet under vinterhalvåret. Bordsskivorna gillar inte minustemperaturer. Järnringen och bordsbenen kan målas med svart hammarlack om de blir rostiga.

 

Palestinska kakelbord

Smidet/underredet på borden är galvaniserat och rostskyddsbehandlat och du rengör det med såpa och vatten på samma sätt som våra smidesmöbler i Renaissanceserien ovan. Keramikplattorna är handdekorerade och brända i 1200°C i hög kvalitet och fix-och fogmassan är elastisk och tillåter därmed att metallen expanderar och drar ihop sig vid temperaturskiftningar. Skydda gärna bordsskivan med medföljande skydd när det inte används och plocka in bordet under vinterhalvåret – kakelplattorna kan krackelera på ytan vid minustemperaturer.

 

Dynor i sunbrella

Sunbrella av spinnfärgad akrylväv är ett premium-utomhustyg som är väderbeständigt samt smuts- och vattenavvisande och ej bleks. Dynor med kärna av kallskum och vadderat för högsta finish. Stort urval av färger och mönster. Tyget är avtagbart och maskintvättbart i 40 grader C. Dropptorkas. Strykjärn på låg värme. Dynorna klarar  regn men ta gärna  in dem/lägg under tak nattetid samt vinterförvara.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för allt det senaste från Cadabra Design. Nyheter, erbjudanden och inspiration direkt i inkorgen!

I samband med din intresseanmälan godkänner du också att vi använder dina uppgifter för att kommunicera med dig via e-post. Cadabra Design kommer inte att sälja eller överlåta några personuppgifter till tredje part.


    Cadabra Design