Om M.I.T.A.L och Poggi Ugo

Både M.I.T.A.L. och Poggi Ugo är familjeföretag som har varit igång under snart 100 år, förvaltar en mycket stolt tradition av terrakottatillverkning i Impruneta som har sitt ursprung från de första Etruskiska bosättningarna i området. Under renässansen på 1300-talet bildades företag och “mezzinai”(masters of terracotta) i området Impruneta. Många kända mästare har koppling hit som t.ex. Brunelleschi som byggde kupolen till domen i Florens. Andra mästare som Donatello, Andrea del Verrocchio var också verksamma i Impruneta.

Att platsen Impruneta tidigt blev ett “center of excellence” för terrakotta tillverkning är ingen slump. Det bygger på att Impruneta leran har de allra bästa egenskaperna för att nå en mekaniskt stark terrakotta och den allra bästa frostbeständigheten dvs ner till -30° C. Man bränner lerkärlen i klassiska vedeldade ugnar i en temperatur av 960° C. M.I.T.A.L. som helt tillverkar för hand är att betrakta som ett skrädderi. Man har alla förutsättningar att tillverka i princip allt det ni kan tänkas behöva inom terrakotta.

Hantverket, stoltheten och glädjen tar vi nu med oss från Toscana då vi genom detta samarbete möjliggör försäljning av dessa mästerverk också på våra breddgrader.

Vi väljer noga det bästa och i våra samarbeten är inriktningen att vi hämtar klassisk terrakotta från M.I.T.A.L. och terrakotta i mer modern design från Poggi Ugo.

På deras respektive hemsidor kan ni se hela deras produktsortiment. www.terrecottemital.it och www.poggiugo.it

Cadabra Design