Oktober 2014 gjorde vi efterlängtade besök vid några utvalda  Renässansträdgårdar omkring Florens i Toscana.

Vi hade valt ut att besöka Villa Medici di Castello och Villa della Petraia, som anses vara de mest kända av släkten Medicis totalt 20 tal bevarade Villas i Toscana, med fantastiska trädgårdar och lägen med makalösa utsikter över Florens och Arnodalen.

Givetvis var vårt fokus terrakottakrukor och vad som odlas i dem men också historia, arkitektur, trädgård och konst generellt.

Upptäck Toscanas fantastiska skatter tillsammans med oss…För att läsa mer klicka på de blåmarkerade länkarna nedan.

På bild ovan visas familjen Medici’s 20tal olika Renässansvillor i Florens och Toscana.
Medelhavsträdgård terrakottakrukor
Villa Medici di Castello

Bakgrund – Villa di Castello kom i familjen Medici’s ägo under slutet av 1400 talet. Cosimo I av Medici (1519-1574) engagerade efter hand Niccolò Tribolo med att skapa trädgården.

Trädgården blev med tiden modell för många andra renässans- och barockträdgårdar i Italien, Frankrike och övriga Europa, bl.a. Versailles.

Resultatet blev en magnifik terrasserad renässansträdgård med en stor samling citrusträd i handgjorda terrakottakrukor, vackra fontäner och statyer samt labyrinter och parterrer av cypress och buxbom som omslöt prunkande blomsterbäddar av olika slag.

Till trädgården hör också en omtalad grotta – the animal grotto – med skulpturer av olika djur i kalksten med snäckskal samt stora badkar i marmor. Här fanns också olika sofistikerade vattenspel. Trädgården laddades full av symboler för fred, välstånd och harmoni.

Självklart har trädgården genomlevt förändringar med olika upp och nedgångar under de 500 åren den existerat.

Idag drivs Medici Villas; di Castello tillsammans med della Petraia av Italienska staten och de är listade på UNESCO:s världsarvslista.

För några år sedan gjordes en omfattande restaurering av trädgården, baserat på de senaste forskningsrönen om Cosimo I av Medici och hans starka trädgårdsintresse, för att sträva mot att återställa den till sitt ursprung.

När vi steg in i trädgården var det som om verkligheten överträffade alla de förväntningar vi hade med oss. Förmodligen världsrekord för handgjorda terrakottakrukor, både till antalet ca 500st och storleken 2m i diameter.

På krukorna såg vi olika stämplar/signum från välkända krukmakerier från olika tidsperioder i Impruneta strax söder om Florens. Man får nog anta att många av dessa patinerade terrakottakrukor hade flera hundra år på nacken.

Trädgården håller sannolikt även världsrekord i mångfald, storlek och antal av citrusträd planterade i alla dessa krukor. Hela trädgården, uppbyggd i tre terrasser, lutar som ett auditorium ner mot huvudbyggnaden.

Tanken var förstås att man även från andra våningen skulle kunna få överblick och att njuta av den praktfulla trädgården.

Spana gärna in i den korta videofilmen och få lite av atmosfären i den fantastiska trädgården. Lägg märke till de olika orangerierna i sidorna höger och vänster av trädgården.

Utanför ingångarna står röda traktorer/kranbilar som används vid hanteringen då alla krukorna skall flyttas in i orangerierna, eller Limonaior som Italienarna säger, för vinterförvaring.

Världsrekord i handgjorda terrakottakrukor både till antal och storlek. Drygt 500st och några bjässar mäter 2m i diameter får en kruknörd att bli tårögd. Mångfald av citrusträd som citron, apelsin, pomerans, bergamott etc.

Här syns fingercitron eller som den också kallas Buddas hand – en mycket exklusiv citrus som bjuder på extra mycket blomdoft samt aromrikt citrusskal för den som gillar cest. Vintertid flyttas alla 500 krukor med olika citrusträd, azaleor etc, till de olika orangerierna då vintern i Florens inte är helt olik den sydsvenska.

Detta innebär förstås hårt arbete för trädgårdsmästarna då många kruklyft görs för hand.

I den välkända stora “Animal Grotto” fanns två installationer bestående av lyxiga badkar i marmor omgivna av vackert skulpterade djur, bl.a. en enhörning, i brons och kalksten. Kanske var detta renässansfurstarnas Spa bad…

Förutom att undertecknad mäter ännu en kruka så lägg märke till de välskötta buxbomsparterrerna/låga häckarna och ingången till “Animal Grotto” i fondens mitt.

Medelhavsträdgård terrakottakrukor
Villa della Petraia

Bakgrund – Villa della Petraia tillhörde ursprungligen familjen Brunelleschi och köptes av Cosimo I av Medici 1544.

Trädgården genomgick därefter en omfattande förändring med terrasser i tre plan. Trädgården har sedan dess lämnats relaitivt oförändrad och är idag ett mycket bra exempel på en spatiös 1500-tals trädgård rikt utsmyckad med symmetriska buxbomsparterrer, statyer, vattenspel och många terrakottakrukor med citrusträd, azaleor etc.

På övre terrassen framför villan finns två st. stora fiskdammar och vattenspel.

Under 1800 talet blev Villa della Petraia känt då det var residence till Victor Emanuel II och Rosa Vercallana, känd som Bella Rosina.

Villa della Petraia, som är ganska högt beläget, har ett mycket karaktäristiskt uttryck med det dominerande klocktornet i mitten som vakar över nejden. Villan har bildat modell för den typiska Toscanska lantvillan med klocktorn. Inuti Villan, som är öppen för visning, finns klart sevärda inredningar/möbleringar från Renässansen fram till 1900 talet.

Villa della Petraia låg på gångavstånd från Villa di Castello. Nät vi steg in i trädgården på den nedre terrassen så ruvade villan med sitt vackra klocktorn majestätiskt uppe på sluttningen. Likheterna var många med trädgården vid Villa di Castello med den skillnaden att denna trädgård kändes större och luftigare.

Kanske mer uttryck med boxbumsparterrer som var extremt välklippta när vi var där. Många stora antika terrakottakrukor också här även om mängden inte var lika extrem.

Vi gick upp två terrasser till Villan som hade en helt otrolig vacker utsikt över Florens. Eftersom Villan var öppen för visning så stegade vi in. Vi möttes av en vänlig dam som var guide inne i villan. Där fick vi en privat guidad visning och fick ta del av en fullständigt häpnadsväckande skatt av möbler och föremål från Renässansen fram till 1800 talet.

I atriumet, som under 1800 talet byggdes över med en glaskupol i en tidstypisk järnkonstruktion, hängde an magnifik kristallkrona med där ljuset bröts vackert i de ljuslila violetta prismorna. Mycket av miljö, möblemanget och bl.a. sovrummet var bevarat sedan Victor Emanuel II och Bella Rosina residerade där på 1800 talet.

Storslagen utsikt över Arnodalen och Florens från terrassen till Villa della Petraia – Renässansens motsvarighet till Beverly Hills…Magnifik kristallkrona tillsammans med fantastiska väggmålningar pryder det som ursprungligen var ett atrium men som under 1800 talet överbyggdes med ett glastak och blev en kolossal festsal. Sätten är många att värna om de antika terrakottakrukorna. Här har man ”sytt sutur” och spänt ståltråd runt.

Vid jämförelse med trädgården vid Villa di Castello kändes trädgården vid Villa della Petraia mer öppen och spatiös. Fantastikst många och välskötta buxbomsparterrer bildade vackra geometriska mönster. Extra kul för oss var att många av terrakottakrukorna var tillverkade av vår samarbetspartner och leverantör M.I.T.A.L. i Impruneta strax söder om Florens. Bland bilderna syns klassiska handgjorda Vaso Festonato i rad med citrusträd.

I mitten  ett snyggt stilleben med en handgjord terrakottakruka –Paniera vimini rotonda – också ifrån M.I.T.A.L. Man blev väldigt sugen på dessa underbara granatäpplen som odlades i kruka. Blåmarkerade ord är länkar så klicka gärna vidare om du vill läsa mer om detta.

Cadabra Design