Terrakottakrukor

Handgjorda krukor, kärl, urnor och andra terrakotta och stengodsprodukter

Orangeri, Balkong och Medelhavsträdgård

Inred med Cadabra Design

Välkomna till Cadabra Design och Skandinaviens största sortiment av handgjorda terrakottakrukor, smidesmöbler och teakmöbler. Du har kanske ett orangeri, balkong, terrass eller trädäck som du nu vill “inreda” och göra grönare och mer ombonat eller en entré att bli lite mer spännande och välkomnande.

Du driver kanske ett Hotell eller Restaurang och vill skapa en känsla av sofistikerad Medelhavsmiljö, orientalisk Marrakech eller cool Kolonialstil.

Du är kanske aktiv i en bostadsrättsförening och vill öka trivselfaktorn på innergården. Som sagt utgångspunkterna är många och vi har mycket sannolikt de handgjorda miljösmarta krukor, kärl, mosaikbord, smidesstolaroch teakmöbler du behöver i din skapandeprocess. Klicka bara på de blåmarkerade orden så kommer du vidare till de olika produkterna.

Formgivet av dåtidens kända arkitekter

Intresset för att skapa en orangerimiljö och medelhavsträdgård är stadigt stigande och har fått en verklig renässans de senaste åren.

På 1500-talet blev det mode vid europeiska slott och herresäten att ha en samling citrusväxter i sina trädgårdar.

Trenden med Orangeri, eller Limonaia som det heter i Italien, uppstod i Florens där välbeställda bankirfamiljer i symbios med en högstående hantverkskultur under renässansens 1400 tal skapade magnifika trädgårdar.

Läs gärna mer om våra besök vid Renässansträsgårdar i Florens.

Sådana trädbestånd kallades orangeri. Begreppet gällde till en början bara själva trädbeståndet.

Med införandet av flyttbara krukor blev det möjligt att transportera klimatkänsliga växter till ett uppvärmt växthus där de kunde övervintra.

Så småningom kallades även dessa speciella växthus för orangerier påverkat av den Franska barocken.

Orangeribyggnaderna var i regel orienterade med stora fönsterytor mot syd, medan norrsidan var sluten.

För uppvärmning fanns bland annat varmluftssystem som matades av eldstäder i källaren. Anläggningarna var ofta formgivna av tidens kända arkitekter.

Den personliga och bohemiska medelhavsträdgården

Tankarna och idéerna kring en Medelhavsträdgård kan vara väldigt olika. För en del kan det handla om att skapa en Italiensk Renässansträdgård där symmetriska gångar ramas in med strama häckar och terrakottakrukor som är utplacerade enligt ett klassiskt mönster.

En annan ide kan vara den mer personliga och bohemiska medelhavsträdgården där man kopplar av och njuter av dofterna och värmen från solbelysta olivträd, citronträd, rosmarin, nerium etc prunkande i stora krukor.

Kanske vilar du i hängmattan under pergolan och läser en god bok på dagen och avnjuter långa och goda middagar i kvällssolen med familjen och goda vänner.

Högre krukor, gärna över 50cm, öppnar upp möjligheter att odla vindruvor, blåregn, clematis också på en balkong. På höstkanten kan man även om man bor i en lägenhet skörda solmogna fikon, citroner, vindruvor och varför inte sätta tänderna i ett saftigt äpple som har växt upp i en vacker kruka på balkongen.

 

Cadabra Design